Klubno – Настроение и още нещо

Последни постове

 Breaking News
  • No posts where found

За емоциите, самодисциплината и пазара III

За емоциите, самодисциплината и пазара III
февруари 20
08:10 2016

Силно препоръчвам да погледнете отново тези две предишни негови статии

Участието на капиталовите пазари без съмнение се определя като стресова дейност. За това, е важно да се ръководим от план, който предполага действия съобразени с предизвикатествата които може да срещнем.

Много често – на пода на борсата или в трейдинг залата – разликата между успеха и загубата се измерва в секунди. Това именно прави предварителния план или правилата (под формата напр. на money management и др.) основна предпоставка за успех на капиталовите пазари.

Напредъкът в невронауките помага да се онагледи стойността на установените правила при вземането на решения в стресови ситуации. Знаем че една част от мозъка наречена префронтален кортекс е отговорна за т.н. екзекютивни функции на мозъка. Това са: планиране, причинно-следствено установяване, решаване на проблеми, и др, които ни позволяват да се ангажираме в сложни мисловни ситуации. Ако префронталеният кортекс е нарушен се установява т.н. дисекзекютивен синдром, при който настъпва загуба на способността за планиране и извършване дори на действия от рода на пазаруване, наблюдава се загуба на концентрация, затруднения с паметта.

Традиционните схващания за психологията на трейдинга диктуват, че трябва да овладяваме емоциите си и да не допускаме стресови ситуации, които биха ни довели до загуба на концентрация и импулсивно поведение.
Когато действаме с “неправилната” част на мозъка, много вероятно е да очакваме незадоволителни резултати в трейдинга. Установените правила биха помогнали да останем приземени и трезвомислещи, независимо от притеснененията и стреса в даден момент.
Всъщност, целия процес на формулиране, следване и координиране на правилата активира екзекютивни функции необходими за успешен трейдинг. Тук достигаме до важна харектеристика на правилата – за да бъдат ефективни при вземането на решения – те трябва да са прости. Проблемът възниква когато предначертаните правила се обединят и станат важни части от един трейдинг план, те трябва да продължават да бъдат достатъчно гъвкави за да ориентират трейдъра в сложни ситуации.
Реално погледнато, поддържайки се движени от правилата – оставаме фокусирани и рационални (без това да е препратка към теорията за рационалността в икономиката). Това се потвърждава и от многобройни изследвания направени сред успешни трейдъри – техните действия са във всички случаи движени от предварително обмислени планове. Различни правила работят по различен начин както при различни хора, така и при различни пазари.
Например, някои се ръководят от движението на NYSE, брой на компаниите, чиито акции се покачват сравнени с броя на онези, чиито акции падат; или броят на тези които регистрират нови върхове или спадове.
Друг вариант е търсене на корелация между валутни двойки и борсови индекси. Подобни правила, обаче биха били неподходящи за търгуване на пшеница или какао.

И накрая – правилата които следвате, обединени в ясен трейдинг план – трябва да бъдат подходящи на вашия психологически тип, включително да пасват и на вашата толерантност към риск.

Изследвайки вашите правила и планове, откривайки техните силни и слаби страни, и търгувайки с малки начални позиции – е от голяма полза за изграждането на увереност в действията и сигурност в собствените правила. Казват, успехът в трейдинга идвал когато оцелеем собствената си крива на обучение.

Related Articles

0 Коментара

Няма коментари!

Няма коментари...защо не публикувате първия коментар?

Напишете коментар

Добавете коментар

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категории