Klubno – Настроение и още нещо

Последни постове

 Breaking News
  • No posts where found

За емоциите, самодисциплината и пазара II

За емоциите, самодисциплината и пазара II
февруари 20
08:05 2016

„Прекомерната емоционалност съдържа в себе си семената на разрухата.“ Виктор Нидерхофер

От години имам приятел, който се счита за много пълен. В действителност той наистина е с наднормерно тегло, но по-важното е, че е обладан от силно желание за бързо отслабване.
Прилага диети, посещава фитнес зали и следи разни тематични предавания единствено с идеята за атлетична фигура.
Истината обаче е, че често сам го зървал с пълна уста и голяма вилица в ръка. Постоянно твърди колко иска да бъде слаб и елегантен, а продължава да бъде такъв какъвто го срещнах за първи път. Защо ли? Незабавното удоволствие от яденето означава за него повече от бъдещото удоволствие от намалено тегло и подобряващото се здраве.
Това напомня за много борсови играчи, които говорят, че се стремят към успех, а същевременно продължават да правят импулсивни сделки привлечени от кратката тръпка на хазартното в борсовата търговия.
Такива хора лъжат себе си и играят сами със себе си в своите спекулации. Да лъжеш другите е достатъчно лошо, но да лъжеш себе си е безнадежно.
Факт е, че в книжарниците е пълно с книги за диети и отслабване, но също и е очевидно, че светът е пълен с хора с наднормено тегло. Повече внимание, определени книги, опит, могат да бъдат незаменими учители в това как да се борим (или превъзпитаме) със собствения си разум. Тези източници могат да предоставят знания, но само ние можем да добавим желание.

Можете да базирате вашите действия на фундаментален или технически анализ. Можете да търгувате съгласно ваши догатки за икономическата или политическите тенденции, съгласно някаква вътрешна информация или просто да се надявате.
Спомнете си как се чувствахте последния път когато открихте позиция. Превъзбудени от еуфорията когато пазарат тръгва във вашата посока, и треперещи от страха пред изпитанието да преглътнете вероятните загуби. Колебаете се дали да не закриете вече печелившата позиция, или да добавите към такава, когато пазарът върви срещу вас, с надеждата, че ще тръгне във вашата посока и вие ще сте готови с добра позиция. И когато закриете позицията се чувствате възвишен или унижен.

И така, подобните чувства на милиони играчи образуват огромният психологически прилив, който движи борсите. Повечето играчи прекарват своето време в търсене на печеливши сделки. Но още с откриването на позиция те започват да губят контрол: стенат когато пазарът тръгне срещу тях или са на седмото небе ако улучат посоката. Плъзгайки се по вълната на този емоционалния сърфинг, те изпускат най-важния елемент – доброто управление на своите емоции. Неспособността да управляват себе си ги води към лошо управление на парите в сметките им. Ако мисленето ни не съответства на пазара, ако игнорираме измененията в масовата психология, то тогава нямаме шанс за печалби на борсата. Всички професионалисти, които печелят разбират добре огромното значение на психологията в борсовата търговия. Любителите, които я игнорорат – губят. Според автори – практикуващи психолози, които са и активни участници в борсовата търговия, психологията и борсовата търговия имат един важен общ принцип: и двете се стремят да видят реалността такава каквато е. За да се живее балансирано трябва да се живее с „отворени очи“, с неподправен усет за реалността. За да бъде един борсов играч добър, той трябва да бъде с открито съзнание способен навреме да забележи истинските тенденции, промените в тях, и да не губи време и енергия в излишни съжаления и мечти.

Related Articles

0 Коментара

Няма коментари!

Няма коментари...защо не публикувате първия коментар?

Напишете коментар

Добавете коментар

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категории