Klubno – Настроение и още нещо

Последни постове

 Breaking News
  • No posts where found

За емоциите, самодисциплината и пазара I

За емоциите, самодисциплината и пазара I
февруари 20
08:02 2016

За емоциите, самодисциплината и пазара

„Променям се, не като се опитвам да стана някой друг; Променям се, опитвайки се да разбера какъв всъщност съм аз.“ Теория на Дзен-будизма за екзистенциалното изменение

Много хора на 60 годишна възраст правят същите грешки, които са правили когато са били на 20 години. Други организират така нещата си, че учейки се от грешките си и от тези на другите, и дори от успехи в други области, успяват да постигнат забележителни резултати.
Като цяло, малко хора успяват да надраснат проблемите си. Болшинството от борсовите спекуланти изгубват капитала си през първата година на търговия. Голям процент от преминалите изпитанията на своята първа година продължават да се разкъсват от емоциите си и суровата действителност на пазара.

Психиатрите твърдят, че при борсовите спекуланти съществува силна тенденция към саморазрушение. Колкото по-рано проумеем тази заплаха толкова по-вероятно е да престанем да обвиняваме някой друг за нашите неуспехи, и да обърнем внимание на собственото си усъвършенстване.

Един от начините е системното водене на дневник със сключените сделки, и с аргументация за откриването и закриването на позициите. Като рационално продължение на това би било логичното търсене на повтарящи се признаци при успех и неуспех.
Както се казва в една сентенция: „Тези които не се учат от миналото, ще бъдат обречени да го преживеят отново“.

Не е тайна, че нашите емоции оказват непосредствено влияние вурху баланса на нашата сметка. Може да имаме блестяща система за търговия, но ако чувстваме страх, раздразнение или заслепяващ апетит за голям удар, то ще даде отражение на баланса на сметката ни. Ако усещаме, че възбутата или страхът от играта затъмняват нашия разум, мисля че е добре да се прекрати търговията (поне за определено време).
Важно е да се запомни, че успехът или загубата се определят от способността ни да контролираме емоциите си. Отговорността за всяка сключена сделка започва тогава, когато решим да открием позиция (въпреки, че много успешни спекуланти твърдят, че липсата на позиция е също позиция) и завършва когато закрием тази позиция.
Попаднали в този цикъл не е достатъчно само да следваме нашата „доказана успешна система“.

Да не забравяме, че около 90% от играчите губят редовно, което най-често се дължи на факта, че не са психологически подготвени за спецификата на борсовата спекулация. Борсите са известни с това, че предлагат изкушения за масовия инвеститор. Това създава силна жажда за придобиване на нови средства, или огромен страх от загуба на вече придобитото. Тези именно чувства нарушават нашата безпристрастна оценка на откриващите се възможности или опасности.
След печалба болшинството инвеститори откриват в себе си гений. Приятното чувство от „силата“ на нашия печеливш ум обикновено опиянява сетивата и често следва нарушаване на собствените правила и норми, което пък е на една крачка от преминаване в режим на саморазрушение.

Признак за успех е умението редовно да се добавя към прихода. Това, което може да помогне да се избегнат подобни ситуации е на първо място на търговията да се гледа обективно.

Воденето на записки помага, както вече споменах, с мотивите за отктриване на позиции, или дневник на грешките, например. Това е не само начало към успешно самонаблюдение, самоконтрол и дисциплина, но се превръща и в част от по-доброто управление на капитала. Така че, самодисциплината е не по-малко важна част за успеха отколкото анализа на пазара.

Много автори дават ценни съвети. Едни изтъкват самодисциплината като решаващ фактор: „Не позволявайте пазарът да ви увлече“, „Не вземайте прибързани емоционални решения. Планирайте сделките си и работете по плана си.“ Други отдават приоритет на гъвкавостта: „Променяте плана си с промяната на пазара“. Трети препоръчват уединение: никакви бизнес новини, никакви чужди мнения, само вие и пазарът. Противно на това е препоръката да поддържате връзки и обмен на идеи с други хора.

Всички съвети изглеждат разумни, но същевременно противоречат на други разумни съвети. Кой от тях да следваме?

Related Articles

0 Коментара

Няма коментари!

Няма коментари...защо не публикувате първия коментар?

Напишете коментар

Добавете коментар

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категории