Klubno – Настроение и още нещо

Последни постове

 Breaking News
  • No posts where found

Спечелете от промяната в алгоритъма на FACEBOOK

Спечелете от промяната в алгоритъма на FACEBOOK
януари 07
19:30 2017

Напоследък много администратори на Facebook страници са забелязали значително намаляване на „Общия обхват“ – по-точно, органичните резултати. За страници, които искат да запазят бюджета си за реклама колкото се може по малък, максимизирането на органичните резултати е жизнено важно.

За да разберете най-добре как да направите промените, така че да работят за Вас, а не срещу Вас, трябва да разберем какво се случи, и какво можем да направим относно премените.

За целта бе направен анализ  и мониторинг на този тип информация с инструмент наречен EdgeRank Checker. При мониторинг на данни, като достъп и ангажираност във времето, можем по-добре да разберем как да продължим с оптимизиране на стратегията.

Какво се случи?

Администраторите на Facebook страници най-често преглежадт два типа данни: достъп и ангажираност. Facebook представя тази информация при преглед на Вашите постове като показва броя на харесванията, коментарите и споделянията, паралелно с това, колко потребителя са видели Вашата публикация.

Какво всъщност значи „1000 човека видяха публикацията“?

Facebook или обобщава информацията за всеки, който е видял публикацията, дали е платено хората да я видят, дали хората са го споделили с приятелите си, или дава свободното разпределение в списък с новините. Хората, видяли публикацията без да е платено за нея съчетано с хората, които са я споделили създават „органичните резултати„. Когато хората видят публикацията защото е платено за допълнително разпространение, тогава те създават „платените резултати„.

Органични резултати = свободно разпространение + хората, които споделят

Платени резултати = хората, които виждат публикацията, защото сте платили за това

Общ обхват = Органични резултати + Платени резултати

През месец Декември, 2013г. Facebook съобщи че ще наблягат повече на публикациите с връзки и ще продължават да наказват съдържанието тип „meme“ в Списъка с новините.

Напоследък се забелязва сериозно намаляване на органичните резултати в много страници. Не всички страници са силно засегнати, но по-голямата част са засегнати негативно. Такива промени са забелазвани през последните няколко години, което се дължи на устоичивия растеж на Facebook, което значи нарастване на съревнованието на много публикации да станат част от Списъка с новините на потребителите. В последно време се забелязва, че Facebook продължава да доказва факта, че алгоритъма на Списъка с новините е фокусиран върху качественото съдържание.

Изследване на данните

От м.Септември, 2012 до края на 2013г. се забелязва намаляване на органичните резултати отнесени към феновете от 26% до 7.7%, като в рамките на само на три месеца от Семптемри, 2013 до Декември, 2013 спада е почти 3%.

organichni-rezultati

Когато се забележеха такива промени в миналото, Facebook се грижеше да защити промените в Списъка с новините като се опитваше да запази ангажираността почти непроменена.

angazhiranost

Съгласно данните, ангажираността преди и след промяната в достъпа се различава с около 10%.

В обобщение, нивата на ангажираност при страниците се колебаят в нормални граници. В някои случаи, ангажираността се увеличава. От гледна точка на Facebook, това е добра промяна на техния Списък с новини. Това води до по-добро преживяване на типичния потребител във Facebook, тъй като те виждат много по-малко от това, с което не искат да се ангажират.

Каква стойност имат различните видове съдържание?

По време на периода на анализ всички видове съдържание и неговото показване намалява. Текстовото обновяването на статуса продължава да надделява над видеата, снимките и връзките в органичните резултати. Текстовото обновяването на статуса се задържа като топ-съдържание доста стабилно през последните години в органичните резултати. Текстовите статусите държат около 18% от органичните резултати, 12% се падат на видеото, 7% на снимките и около 6.5% на връзките.

promiana_organichni_rezultati

Обаче, не всички страници бяха засегнати по един и същи начин. При някои страници се наблюдаваше драстично намаляване, докато при други се наблюдаваше увеличаване в органичните резултати.

При сравнавяне на две страници – една с намаляване, а друга с увеличаване на органичните резултати се наблюдаваха следните разлики в периода на наблюдение:

Страница А (намаляване на резултатите) Страница А (увеличаване на резултатите)
Пуска основно текстови статуси Пуска основно снимки
Често питане за ангажираност Рядко питане за ангажираност
Наблюдава се сериозно намаляване на органичните резултати Наблюдава се сериозно увеличаване на органичните резултати

Интересното е, че Facebook направи многократни изказвания, че най-вероятно ще се фокусира върху „висококачественото съдържание„,  което не използва чести призиви за действие, за да се привлече ангажираност.

В неформална анкета към Facebook администраторите, огромно мнозинство от отговорилите са споделили за драстично намаляване на органичните резултати. Малка част от отговорите са на администратори, които са имали възможност да намалят действието на промените.

А сега е време и за най-важното – съветите :)

7 полезни съвета как да увеличете вместо да намалите резултатите

Страниците, които най-малко са били засегнати от въздействието на промените са били фокусирани върху избягването на съдържание тип „meme“,  както и избягване на чести призиви за действие от страна на потребителите. Facebook се опитва да намали тези тактики в Списъка с новините. Страниците, които са използвали подобни тактики в миналото може по-често да бъдат наказани за това.

Facebook винаги е казвал и се е придържал към това, че е идеал по структуриране на Вашето съдържание по най-логичния начин. Историите, които съдържат връзки, трябва да се публикуват като връзки. Много администратори на страници обичат да включват връзки в описанието на снимки, което пък е против основните искания на Facebook. Препоръчвам Ви да доставяте съдържанието по най-добрия начин пред Вашата публика, която всъщност го използва.

А сега и съветите:

  1. Фокусирайте се върху ангажираността
  2. Учете се, анализирайте и разбирайте защо Вашите фенове кликат на LIKE-бутона за всеки тип от Вашето съдържание.
  3. Избягвайте да използвате прекалено много призиви за действие.
  4. Избягвайте използването на „meme“ – та.
  5. Анализирайте изходящите връзки, за да определите кой източник  е най-добре възприеман.
  6. Увеличете честотата на публикации
  7. Тествайте да пускате различно съдържание по различно време на деня (например новини сутрин и промоции на продукти привечер)

Както бе съобщено и от Facebook преди няколко дни, промяната в показването на публикациите в Списъка с новините е вече факт:

„Като резултат от последния ъпдейт, Списъка с новини третира обновяванията на статусите от Страници по различен начин от обновяванията на статуси от приятелите Ви. Наблюдаваме, че публикациите от страници въздействат различно от публикациите на приятелите Ви и работим по подобряване на алгоритъма ни за класирането им в Списъка с новини, така че работим по-добре по различаването на двата типа публикации. Това ще ни помогне да показваме на хората съдържанието, което те искат да виждат. Администраторите на страници могат да очакват намаляване при доставянето на техните текстови обновявания на статусите, но могат да забележат и увеличаване в ангажираността и доставянето на другите типове обновявания (снимки, видео, връзки).“

Надявам се, че ще започнете да прилагате съветите по-горе, защото те ще помогнат и на Вас, и на Вашите фенове.

Related Articles

0 Коментара

Няма коментари!

Няма коментари...защо не публикувате първия коментар?

Напишете коментар

Добавете коментар

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категории