Klubno – Настроение и още нещо

Последни постове

 Breaking News
  • No posts where found

Предимства при търговията с опции …През последните години пазарите н

Предимства при търговията с опции …През последните години пазарите н
март 03
16:02 2016

Предимства при търговията с опции …През последните години пазарите на опции се развиват лавинообразно. За да се разбере добре причината за този възход на опциите трябва да бъдат изяснени предимствата, които този финансов инструмент дава на пазарните участници. Най- общо тези предимства могат да бъдат подредени по следния начин: Управление на риска Опциите са много полезен инструмент за хеджиране. Чрез използването на опции могат да бъдат елиминирани или ограничени някои от пазарните рискове. Например чрез покупката на пут опция даден инвеститор може да се предпази от риска падането на цената на притежаваните акции да му донесе загуба. В този случай покупката на пут опция може да се разгледа като застраховка срещу спадане на цената на базовия актив.

За друг пример можем да дадем машиностроителна компания, която закупува опции за бъдеща покупка на алуминий на Лондонската метална борса, като по този начин фиксира цената на тази важна за нея суровина, без да е необходимо да купува алуминия сега, като по този начин блокира средствата си и без да полага грижи за складирането му. Време за взимане на решение При покупката на кол опция инвеститорът заключва цената, по която може да придобие даден актив. Това му дава време до изтичане на срока на опцията да реши дали да упражни правото си и да купи базовия актив, или не. По същата логика купувачът на пут опция има време да реши дали да продаде или не базовия актив. Средство за спекулиране Простият начин за извършване на сделките и голямата ликвидност на пазара на опции позволява на спекулантите да откриват и закриват позиции в опции, без да имат намерение да стигат до реална доставка. Лостов ефект (левъридж) Чрез лостовия ефект инвеститорите получават възможността да си осигурят сравнително по-висока доходност спрямо необходимата начална инвестиция. Но това е нож с две остриета, тъй като наличието на лостов ефект означава и по-голямо излагане на риск. Търгуването с опции позволява на инвеститорите да извлекат печалба от благоприятна промяна на цената на базовия актив, без да е необходимо първоначално да платят пълната му цена. Например, за да бъде закупена по една акция от всички компании, включени в индекса S&P 500 е необходима не малка сума, но закупувайки опция върху този индекс, инвеститорът получава възможност да спечели от курса на индекса, като заплати само премия за опцията. Диверсификация С помощта на опции инвеститорите могат да изготвят диверсифицирани портфейли с по-малко разходи, отколкото ако разчитат само и единствено на покупката на базовите активи в началния период. Арбитраж При арбитражните операции инвеститорът получава възможност да извлече печалба от несъответствието в цените на едни и същи активи на различните пазари.

Арбитражистът следи за изменение в съотношението на цената на базовия актив, върху който е издадена опцията от една страна и премията, която следва да заплати или получи за опцията от друга. Премията на опцията се коригира бързо, а трейдърът извлича печалба в резултат на проведената сделка. Приходи Инвеститор може да издаде (продаде) опции върху активи, които реално притежава в портфейла си, с цел да извлече допълнителна печалба. Например, въпросният инвеститор притежава 1000 акции на компанията Форд Мотор, които на 1 юни 2007 година е закупил за 8.20 долара всяка. Същият инвеститор може да реши да продаде 10 кол опции с ударна цена 9.80 долара. Ако опцията не бъде упражнена инвеститорът е спечелил получената за опциите премия. Ако например на 10 август 2007 година акциите на компанията се търгуват на цена 10.45 долара, то опцията ще бъде упражнена и инвеститорът ще трябва да продаде своите 1000 акции по 9.80 долара на загуба. Но все пак той също ще спечели по 1.60 долара на акция, тъй като ги е бил закупил на 8.2 долара, а ги е продава на 9.80 долара. Освен това е получил премия. Ако компанията Форд Мотор е платила дивиденти преди да се упражни опцията, инвеститорът е получил и тях. От този пример можем да заключим, че издаването на покрити опции е стратегия, която не е свързана с особено голям риск, но пък може да доведе до значително повишаване на приходите на инвеститора.

Related Articles

0 Коментара

Няма коментари!

Няма коментари...защо не публикувате първия коментар?

Напишете коментар

Добавете коментар

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категории