Klubno – Настроение и още нещо

Последни постове

 Breaking News
  • No posts where found

Опция (финанси)

Опция (финанси)
август 27
19:42 2016

Във финансите опцията е ценна книга, която дава на купувача правото, но не и задължението, да купи или продаде определен базов актив или инструмент на предварително определена цена на или преди определена дата. Продавачът има съответното задължение да изпълни сделката – което е да продаде или купи – ако купувачът упражни опцията. Купувачът плаща премия на продавача за това си право. Опция, която дава право да се купи нещо на определена цена се нарича кол опция (call). А опция, която дава право да се продаде нещо на определена цена се нарича пут опция (put). И двата типа опции са често търгувани, но кол опциите се обсъждат по-често.

Оценката на опциите е тема на в академичните среди, както и в практиката. В основни линии, оценката на една опция е разделена обикновено на две части:

  • Първата част е вътрешната стойност, която се определя като разликата между пазарната стойност на базовия актив и цената на упражняване на дадена опция.
  • Втората част е времевата стойност, която зависи от съвкупност от други фактори, които чрез променлива, нелинейна връзка отразяват дискотираната очаквана стойност на датата на изтичане.

Въпреки, че оценки на опциите се изучават от 19-ти век, съвременният и най-използван подход се основава на модела на Блек-Шолс-Мъртън, публикуван за първи път през 1973г.

Опциите са известни от векове, но търговията им и академичният интерес се увеличава, когато през 1973г. опциите са стандартизирани и са започнали да се търгуват през клирингова къща, която ги е гарантирала на Чикагската борса. Днес много опции са създадени в стандартизиран вид и се търгуват чрез клирингови къщи на регулирани борси по цял свят. Също така има и нестандартизирани опции, които са двустранни между определен купувач и определен продавач. Опциите са част от по-голям клас финансови инструменти , известни като деривативни инструменти, или деривати.

Ето и тестван от нас брокер.

бинарни опции анализи , сигнали , търговия

бинарни опции анализи , сигнали , търговия

 

Related Articles

0 Коментара

Няма коментари!

Няма коментари...защо не публикувате първия коментар?

Напишете коментар

Добавете коментар

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категории