Klubno – Настроение и още нещо

Последни постове

 Breaking News
  • No posts where found

Как протича деня на един дейтрейдър???

Как протича деня на един дейтрейдър???
март 03
19:38 2016

Как протича деня на един дейтрейдър???За това как протича професионалният живот на един форекс трейдър разказва Димитър Петков. Господин Петков, от колко време инвестирате на финансовите пазари и по-конкретно се занимавате с валутна търговия? Работя на финансовите пазари от 9 години и осъществявам инвестиции от 6 години. Конкретно съумявам да се издържам с търговия от три-четири години. Инвестирам не само на форекс пазара, но също така и в индекси и суровини. Когато преценя също така инвестирам на БФБ и в суровини като злато и петрол. Каква е критичната маса на един акаунт, за да съумява един трейдър да се издържа от такива доходи? Бих казал, че е необходима сума между 40 и 60 хил. лева, за да се покриват разходите, свързани с живот и да се реализира капитализация на средствата, с които разполагате. В тази насока, какви са целите, като доходност, които преследвате? Един успешен трейдър се цели в това да прави 10% месечно, без да говорим за капитализация. Това макар и на пръв поглед да е един твърде висок резултат, уверявам ви е достижим. Аз лично съумявам да изкарам толкова. Най-добрите трейдъри правят и по 300% годишно. Разбира се в тези случаи не говорим за огромни капитали, а за едни много по-разумни пари. Как протича деня ви и колко продължава работният ден на един професионален трейдър?

Трябва първо да подчертая, че аз съм дей-трейдър. Сутрин ставам, преглеждам азиатските пазари, за да се ориентирам в обстановката. Чета какво се е случило и гледам календара какво предстои да излезе. Междувременно следя фючърсите на щатските индекси и гледам как отваря Европа. Правя си технически анализ на определени двойки за деня. Най-често влизам в позиции, когато стартират европейските пазари. Като дей-трейдър често се случва да правя много сделки в рамките на деня. Почти никога не оставям открити позиции за вечерта, или за следващия ден. Ползвате ли стоп-лос поръчки и какъв ливъридж е разумен според вас? Преди няколко години ползвах задължително стоп-лосове. Нещата обаче се промениха особено след старта на кризата. В момента вместо стоп-лосове отварям хеджиращи позиции. Като разумен ливъридж определям 5% от стойността на акаунта. Инвеститорите бих посъветвал да закриват позициите си, ако те регистрират движение в противоположната посока наполовина на целената печалба. Какъв е обемът на печелившите спрямо губещите ви сделки? Мога да кажа, че съотношението печеливши/губещи сделки при мен е 3 към едно. Това ми осигурява достигане на заложените цели. Как формирате позиция и осреднявате ли? Не бих казал, че осреднявам, когато губя. Първоначално, когато преценя че една позиция е подходяща за разкриване, влизам с около половината от това което смятам да ми е позицията. В последствие преценявам, дали да увелича позицията, или да я закрия. По принцип съм привърженик на техническия анализ, но се опитвам да го съчетая и с фундаменталния. Определено мога да кажа, че противно на всеобщото мнение, между двата подхода съществува известна симбиоза и могат да се прилагат и двата. Какви проблеми срещате от страна на брокерите и какви брокери ползвате? Предимно чуждестранни брокери използвам, но мога да кажа, че често прибягвам и до услугите на местни. Сред най-големите проблеми, които срещам, са рекотирането и разширяването на спредове. Такива стратегии прилагат често и големите имена в бизнеса.

Какво е работното време на един дейтрейдър и затормозава ли ви подобна работа? Работното време е като на всеки друг работещ – 8-9 часа. Не бих казал, че работата ме затормозява, по-скоро ми носи удовлетворение и удоволствие. Каква е връзката между отделните активи? Определено може да се каже, че от известно време съществува ясно изразена правопропорционална зависимост, между движението на основните валутни двойки и индексите. Става въпрос за всички carry-trade валути. Подобна е и зависимостта между двойката и движеието в цените на златото и петрола. Разбира се силата и зависимостта на връзката се предопределя и от други фактори, като бизнес цикъл и др. В момента обаче, нещата стоят по този начин. Какви са очакванията ви за следващата година? Очаквам следващата година движението на основната за пазара валутна двойка – EUR/USD да е в рейндж. Бих определил този диапазон макар и доста широк, като 1.3500-1.6000. Борбата между бикове и мечки ще се предопределя от големия щатски дефицит, оказващ низходящо въздействие върху долара и факта, че традиционно лихвите в САЩ започват да се повишават много по-рано от тези в еврозоната. Същите ми са и прогнозите за щатските индекси, рейндж с низходящ натиск. Какво ще препоръчате на инвеститорите? На инвеститорите препоръчвам тест на способностите им с малки сметки. Практиката сочи, че за формирането на печеливши стратегии и опит са необходими обикновено 2-3 години реален опит. Шест месеца на последователни успехи на демо-сметка, също биха били известна гаранция за опита на бъдещите трейдъри. И все пак не забравяйте, че реалната търговия е много по-различна от виртуалната такава.

Related Articles

0 Коментара

Няма коментари!

Няма коментари...защо не публикувате първия коментар?

Напишете коментар

Добавете коментар

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категории