Klubno – Настроение и още нещо

Последни постове

 Breaking News
  • No posts where found

Изходи, стопове и стратегии

Изходи, стопове и стратегии
август 27
20:10 2016

Изходи, стопове и стратегии

Важността на изхода от позиция
Добрият изход от сделка е много по-важен и труден за постигане от добрия вход. Помислете върху следното: докато изчаквате сполучливо ниво за откриване на позиция, не сте изложени на пазарен риск. Дори и да пропуснете възможност за вход, винаги можете да изчакате друг удобен момент – добрият, активен модел за търговия предоставя много такива възможности. Веднъж влезли в позиция обаче, автоматично се излагате на пазарен риск. Ако нямате подходяща изходна стратегия това може да ви струва скъпо. Не можете да изчакате нова възможност за изход от сделка, обърнала се срещу вас. Бързото затваряне на позиции също не е добър вариант, тъй като с увеличаване броя на сделките, сметката ви прогресивно ще намалява поради ефекта на спреда. Проблемът е в реализиране на малки загуби от потенциално печеливши сделки, и твърде рано излизане от печеливши сделки преди реализиране на пълния им потенциал.

Добра изходна стратегия трябва, преди всичко, стриктно да контролира загубите, без междувременно да жертва твърде много потенциално печеливши позиции, и да позволява пълна максимизация на печелившите сделки. Колко важна изходната стратегия? Ако можете да контролирате риска си чрез навременен изход от губещи сделки, без същевременно да губите голяма част от печелившите си позиции, бихте могли да превърнете дори губеща система в печеливша. Солидна изходна стратегия може да направи една печеливша система още по-продуктивна, същевременно намалявайки волатилността и максималната капиталова загуба. И най–важното, по време на лош период, сполучлива изходна стратегия, която включва солиден money management (управление на капитала) и техники за капиталова защита, може да увеличи вероятността, че ще оцелеете до следващата печеливша сделка. Формиране на изходна стратегия.

При формиране на изходна стратегия, налице са няколко възможни типа изход.
Обикновено се използва фиксиран стоп ордер, при който, ако позицията тръгне в негативна посока с повече от предварително установен размер, следва автоматичен изход и лимитиране на загубата.
Често при изход от позиция на печалба се използва лимитиран ордер, с който при благоприятно движение с предварително установен размер се гарантира определена печалба.
Друг тип изход е времево-базираният изход. При него след изтичане на определен период от време, позицията се затваря на пазарна цена, независимо от реализираната печалба или загуба.
Други методи за изход от позиция включват плаващи стопове (trailing stops), критични прагове, както и изходи базирани на волатилност или други сигнали. Плаващ стоп, обикновено реализиран чрез стоп ордер може да се използва, когато пазарът се движи във ваша полза. Този стоп се мести нагоре (или надолу) заедно с пазара, за да гарантира част от текущите печалби, в случай, че пазарът смени посоката си. Ако това се случи, плаващият стоп ще бъде ударен и позицията закрита заедно с реализираната печалба.

Критичен праг
Този изход е базиран на технически нива и бариери, като тренд линии, подкрепи и съпротиви, Фибоначи корекции, линии на Ган, след които настъпва промяна в интерпретацията на пазарната ситуация. Такива изходни стратегии се прилагат чрез стоп или лимит ордери, в зависимост от вида на позицията (дълга или къса) и дали пазарът се намира под или над тези критични прагове. При рязко покачване на пазарната волатилност или риска, добра идея е да затворите позициите си на база силна волатилност.

И най–накрая, изход базиран на очакван реверс на тренда се нарича сигнален изход. Пример за сигнален изход е затваряне на дълга позиция, защото системата ви генерира сигнал за продажба, или защото индикаторите ви показват повратна точка в тренда.

Related Articles

0 Коментара

Няма коментари!

Няма коментари...защо не публикувате първия коментар?

Напишете коментар

Добавете коментар

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категории