Klubno – Настроение и още нещо

Последни постове

 Breaking News
  • No posts where found

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТЪРГОВСКА СИСТЕМА

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
февруари 20
07:51 2016

За да е печеливш даден инвеститор, той първо трябва да разбере пазарният механизъм и основите на пазара.
Следващата стъпка е свързана с изграждане на стила на търговия, което е в пряка зависимост с характера на самия инвеститор, следвано от изготвяне на търговска система съответстваща на индивида и на последно място е прилагането на търговска стратегия.

Едни от най-слабо разбраните аспекти на тази концепция между инвеститорите са последните две нива, а именно търговската система и стратегия, което от своя страна води до множество разочароващи резултати.
Без значение как търгува на пазара, всеки инвеститор използва търговска система. Търговската система обаче не е само стратегия, софтуерна програма или сигнал за вход на пазара, а нещо много повече. Тя е комплекс от правила, настройки и индикатори за действие при специфични пазарни условия и промени на цената. Затова и често много инвеститори се оплакват, че стратегията им не работи или се подлъгват от оскъдните резултати, надявайки се на “неочакван обрат” или посещават семинар след семинар, надявайки се да намерят “перфектният начин за търговия”, не разбирайки, че не в стратегията е проблема, а по скоро в неумението да се дефинира правилно текущото пазарно състояние и използването на подходящата за момента стратегия.

Всяка система за търговия би следвало да се използва в пазарните условия, за които е била създадена, но преди да влезе в “експлоатация” би следвало да се разбере какво точно се има в предвид под наименованието търговска система.

Търговски системи са се използвали още от преди век назад с различни модификации и варианти, но днес основно се делят на пет типа:
– Система за търговия в тренд;
– Система за търговия срещу тренд;
– Търговска система на ценови пробив;
– Система за търговия в рейндж;
– Система за хеджиране на риска.

Система за търговия в тренд.

Една от най-популярните и доходоносните системи за търговия е в посока на ценовата тенденция или пазарния тренд. Използвала се е още в началото на двадесетте години на 20 ти век и е изградена на базата на изчисленията за пълзяща средна на цената, основавайки се на стратегията за покупка, задържане и по-късна продажба на стоки за търговия.
Днес, трендовите системи за търговия са значително подобрени и улеснени за използване, предлагащи и генериране на входни и изходни точки от търговията предлагащи възможност за постигане на високи резултати.
В основата на разбирането за този вид система е, че пазара се движи в ясно дефинирана посока нагоре (при поскъпване) или надолу (при поевтиняване) на даден инструмент, като пазарната тенденция трябва да има наклон поне от 35 градуса с редица корективни движения срещу нея, които са кратки по времетраене и могат да се използват за прибиране на печалби, преместване на стопове, отваряне на нови позиции или добавяне на вече съществуващи.
Времетраенето на тренда обхваща около 30% до 35% средногодишно. Предимството на този тип система е, че дава възможност за извличане на печалба от значими движения осъществени в рамките на няколко дни. Популярността на системата идва от факта, че много инвеститори искат да спечелят “бързи пари” за кратки периоди от време, поради факта, че е лесна за използване и намира приложение както при дневна търговия, така и в средносрочен и дългосрочен план.
Стоповете може да се поставят сравнително близко до текущата цена и съществува възможност за извличане на максимална изгода от съотношението риск / възвръщаемост. Основен недостатък на трендовата система за търговия е, че едва една трета от времето може да се използва като в останалата част, когато се развиват консолидациите се генерират много фалшиви сигнали водещи да загуби ако инвеститора не съумее да прецени правилно пазарната обстановка.

Система за търговия срещу тренд (ловене на корекции)

Този тип търговска система дава възможност за заемане на позиции срещу средно или дългосрочната тенденция на пазара, като определянето на първичния тренд би могло да се осъществи чрез използване на седмична графика. Стратегията за търговия се основава на схващане напълно обратно на трендовата система. Принципно по рядко се използва от “дребните трейдъри” поради самото естество на търговия, т.е. срещу основната или средносрочната посока на движение на цената, като и времевия интервал е в кратки граници, основно осъществяван от равнища на “пренакупеност” или “препродаденост” на пазара.
Самата стратегия за търговия изисква години опит на стоковата или фондовата борса. Съществува високо ниво на риск за капитала и е необходимо умение при поставяне на “stop-loss” нивата, въпреки че нормално е възможно да се използват същите критерии за избор на такива, както при трендовата система. Това е така, заради доминирането на първичната тенденция и това доминиране може да повлияе за бърза смяна на посоката на движение на цената в направление на средносрочния тренд.
Статистическите данни показват, че в едва 20% от времето пазара е подходящ за използване на описаната система.

Търговска система на ценови пробив

Този тип система за търговия започва да добива известност в началото на 50 те години, когато пазара започва да се показва подобно поведение както в наши дни. Предпоставката за развитие се дължи на изследванията и наблюденията, че преди значителни движения пазара изпада в момент на застой ( консолидация ) с минимални ценови движения и преодоляване на най-високата или респективно най-ниската и стойност дава възможност за заемане на позиции, както и сигнал за предстоящо ценово движение.
Системата дава добри резултати и при по ниска волатилност, и не е необходимо да се изискват силни трендови движения. Най-подходящи са финансовите инструменти, които създават многобройни консолидации при своето движение, поради подходящите условия за заемане на позиции и преместване на “стоп” нивата след всеки период на “успиване” на пазара.
Търговската система е подходяща за краткосрочен, средно и дългосрочен период. Около 40%-50% от времето пазара се намира в условия подходящи за използване на посочената система.

Система за търговия в рейндж

Пазарните условия във втората половина на 20 век създадоха възможност за създаване на рейнджова система за търговия. Тя е силно подходяща, когато икономиката е в стагнация и липсва ясна посока на движение на цената.
Характеризира се с най-висока и респективно най-ниска стойност, между които цената се движи без да успее да преодолее някоя от границите.
Основната стратегия се основава на покупки на финансовия инструмент в долната част на рейнджа с цел достигане до горната граница или респективно продажба в близост до горната граница и изчакване на достигане до долната, като системата осигурява възможност за задържане на инвеститора почти непрекъснато на пазара.
Рейнджовата система се използва както от опитни търговци, така и от нови инвеститори, като при последните резултатите са изключително лоши, поради липсата на изградени навици и рутина на пазара и трудността при избора на “stop-loss“ нивата, както и несигурност в действията си при рязко излизане на цената от рейнджа, което би индикирало за начало на трендово движение или би дало предпоставки за използване на система на ценови пробив. Рейнджовата система дава възможност за използване в около 20% – 25% от времето на пазара.

Система за хеджиране на риска

Хеджирането става популярно след като бе дадена възможност на финансовите институции да навлизат на пазара. В основата на системата стои схващането за запазване на порт фолиото на финансовите компании през фазите на корекциите, тъй-като в този момент би било трудно да се освободят от губещите за момента активи. Хеджирането намира приложение и при инвеститорите спекуланти, чрез използване на “spread option” или “straddle option” с цел избягване на загуби.
Друг начин на хеджиране е покупка на инструмент за търговия и продажба на втори, между които има корелативна връзка. Силно е застъпено и при търговията с “futures”. Тази система е доста по сложна за използване в сравнение с предходните до момента и изисква значителен опит и задълбочени знания, като може дори да се подчертае, че не за начинаещи инвеститори, които вместо ограничаване биха удвоили загубите си. Системата може да се използва в около 20% от времето на пазара.

Избор на система

Променящите се пазарни условия подпомогнаха създаването на няколко основни типа системи за търговия, като всяка една от тях би имала превес над останалите в определен момент. Разбирането и запознаването с механизма на действие, положителните и отрицателните страни на всяка една от тях би спомогнало за успешното изграждане на работеща система за търговия, като не бива да се забравя, че перфектна такава не съществува.

Важен е изборът на времевия хоризонт в съчетание с индивидуалния характер на всеки инвеститор.

Related Articles

0 Коментара

Няма коментари!

Няма коментари...защо не публикувате първия коментар?

Напишете коментар

Добавете коментар

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категории