Klubno – Настроение и още нещо

Последни постове

 Breaking News
  • No posts where found

ДА ТЪРГУВАМ ЛИ ДНЕС?

ДА ТЪРГУВАМ ЛИ ДНЕС?
февруари 22
12:33 2016

Ако търгувате в лошо настроение е възможно да поставите себе си в неудобно положение. Бъдете сигурни, че сте готови да посрещнете предизвикателството. Да търгувам ли днес? Ако успеете да си отговорите на този въпрос честно всеки ден и да търгувате само в дните, в които се чувствате най-добре, вашата възвращаемост ще се увеличи повече от колкото някога сте постигали. Повечето от вас вероятно не искат да си задават този въпрос, защото и без това ще търгуват без да се съобразят с отговора.

Самозаблудата

Можете да се самозалъгвате, че можете да търгувате в дни , в които е по-добре да почивате. По време на тези дни често ще понасяте значителни загуби както на капитала така и на стимула си за търговия. Във връзка със това, е добре да разберете защо настоявате да търгувате в подобни дни, след като не постигате добри резултати. Тъй като Вие не сте единственият трейдър, който търгува в периоди на самозаблуда е много важно да разберете защо това става и какво можете да направите, за да го избегнете.

Лошите дни за търговия

Нека си го кажем. Всеки от нас има добри и лоши дни. Но трейдърите не са като филмовите актьори, които могат да играят с висока температура, изкълчени глезени или разбити сърца. Докато кариерата на актьора зависи от доброто му представяне пред публиката всеки ден, търговецът не може да разчита единствено на проведените репетиции и добрата си памет за да завърши успешно тези дни, в които не се чувства в подходяща форма. Най-често ще ви се случват дни когато просто не сте доспали, забравили сте да си вземете лекарството или сте раздразнени от вечно студеното време.

Въпреки, че тези условия са относително временни, те ще имат определен и измерим ефект върху вашата мисловна дейност и върху резултата от взетите от вас решения: времето, за взимане на решения се увеличива, притъпява се възприятието и взетите вече решения не са първокласни.

Има също така разграничим брой трейдъри, които никога не са в най-добрата си форма. Това са тези, които примерно прекарват по дълги часове след работа в нощния бар, вземат наркотици, следват нездравословни диети, пренатоварват се или пък прекарват по-голямата част от времето си на дивана. Имайки предвид тяхната все още ранна възраст, те нямат наистина лоши дни, но също така няма да използват пълния си потенциал колкото и добри резултати да постигат. Ако умерените промени в заобикалящата Ви среда и физическото Ви състояние имат значителен ефект върху вашата практика като трейдър, представете си какво силно въздействие ще имат тежките.

Съществуват трейдъри, които взимат важни решения в дни когато имат мигрена, остри болки в гърба, силни наранявания или докато все още се възстановяват от скорошни операции. Много малко са тези, които могат да игрнорират болката и да се концентрират и да постигнат добри резултати. Тези трейдъри са изключение.

За повечето от нас силните болки пораждат дискомфорт, който изцежда нашата енергия, възможност за съсредоточване и ангажираност. Става все по-добре и по-добре да следваш търговската си стратегия докато се бориш да оцелееш физически.

Когато всичко се обърка

Не всички лоши дни са резултат от влошено физическо състояние. Емоционалните и личните фактори също могат да причинят бедствие. Търговци, които преживяват някаква емиционална криза, в резултат от развод, смърт в семейството или загуба на близък човек не трябва да взимат участие на пазара. Безброй пъти предупреждаваме тези, които преминават през подобни кризи и ги караме да спрат да търгуват. Съпружеският конфликт е една от най-честите причини за лошите дни за търговия. Трейдър, който току що е решил да напусне жената и децата си може да претърпява загуби месеци наред. В допълнение е добре да се отбележи, че е много трудно да разубедиш такъв търговец да спре веднага, заради това той плаща скъпо през този период.

Друга честа причина за лошите търговски дни е понасянето на значителна загуба. Това води до страх и липса на решителност, които от своя страна карат търговеца да поема твърде голям риск и да прави грешки за да възвърне пропуснатите печалби.

Когато всичко изглежда наред

От друга страна, значителната печалба на пазара може да бъда друга причина да не търгувате на следващия ден, когато трейдърът може да бъде твърде емоционално зареден за да направи добри преценки. Точно така: Когато всичко върви добре и изглежда чудесно, трейдърът може да не успее да се фокусира и да се съсредоточи. Причината може да бъде щастие от очакване на дете, планиране на семейно събиране, сватба , да бъдете изпълнени от щастие и любов, или просто да сте построили нова къща. Тези щастливи моменти могат, колкото и парадоксално да звучи, да доведат до голям стрес.

Филтрирайки реалността

Денят става неподходящ за търговия когато емоционалното и физическото състояние на трейдъра води до пренебрегване на информацията, която обичайно се ползва при взимане на добри решения при търговия.

Резултатът?

Трейдърите започват да пренебрегват своите собствени правила за игра. Веднъж като техните идеи са променени, техните реакции, невниманието за това кое е добре и кое не, няма да съответства на техните нормални и верни решения.

Невролозите, изучавайки как човешкия мозък възприема реалността, са открили че мозъчните възприятия за реалността са изключително малко, така че нещата да бъдат възприети чрез индивидуално генетично предразположение, минал опит и предварителни представи. Като резултат ние виждаме нещата по предопределен и ограничен начин. Въпреки това, тези възприятия са лично наши и единствените, които разбираме и можем да използваме. Ако те бъдат променени, информацията, която нормално филтрираме ще се изопачи от емоционален и физически разрив, нашето поведение няма да е в нормите – оттук, нашите правила ще се разрушат.

Как да решим

Така, Вие сте убеден, че е добра идея да питате себе си всеки ден дали да действате или да си стоите спокойно. Но как да решите? Какви критерии да използвате? Направете си списък от въпроси, които могат да ви бъдат от полза в тези случаи. Всеки ден е различен, така че е абсолютно възможно един въпрос да бъде уместен за определен ден, но не и за следващия. Вземете листа с въпросите, променете някои от тях, за да бъдат приложими към вашия живот, добавете няколко въпроса и закачете крайния списък на огледалото си в банята. Всяка сутрин по време на бръснене препрочитайте списъка.

За своя изненада ще откриете, че не можете да използвате списъка без поне един ден в седмицата да се абстрахирате. В следствие на вашите собствени правила ще подобрите значително търговската си дейност отвъд най-добрите си резултати. Когато си забраните да търгувате когато не сте във форма, ще откриете, че имате повече енергия, ентусиазъм и успявате да се фокусирате когато търгувате. Като резултат вашите неуспехи ще намалеят значително и ще бъдете способни да търгувате по-добре, да влизате на пазара успешно и да се задържате до края на търговията. Погледнете базовия списък, който ви предлагаме. Ако откриете въпрос, който не съответства на вашата ситуация, просто го елиминирайте и добавете свой собствен.

Като последен съвет открийте един-два въпроса които работят във вашия случай и ги направете част от вашата ежедневна практика. Няма нищо срамно в това да не се търгува.

Каква е вашата психическа и физическа нагласа за деня?

Веднъж като сте погледнали вашия списък, може да си кажете: „Добре де, може и да не съм в най-добра форма днес, но какво пък?

Търгувам когато се чувствам зле и се стремя да прекарам деня без особени катастрофи. Ако трябва да чакам момент когато се чувствам прекрасно, то може и никога да не търгувам.“ Ако се чувствате отговорен по този начин, значи си имате доста компания. Съществуват безброй трейдъри, които са убедени, че могат да търгуват пренебрегвайки това как се чувстват. Но какво ще стане след този ден на липса на настроение и настройка за търговия и сте останали просто да изчакате това да отмине. Веднъж, след като трейдърът поеме контрол върху дейността си и я насочи в определен път, той открива, че търгува по-добре от когато и да е било. Това става само след като се опита тази стратегия, при която трейдърите са способни да погледнат своите резултати и да видят недостатъците на търговията си спазвайки дългосрочни правила. Ако хвърлите енергията си в първия тежък ден, дали ще имате сили да постигнете нещо на следващия ден. Не се притеснявайте да не търгувате, когато прецените, че не трябва.

Това е една от концепциите, към които трябва да се приспособите, ако целта ви е да достигнете следващото ниво в изкуството да се търгува и да се успява. Срамно е, когато правите неща, за които не сте подготвен и да излагате себе си и вашия капитал на риск. Досега не е имало трейдър да се извинява за това, че е останал извън пазара, защото е преценил, че не е в кондиция за това. За сметка има много трейдъри да обясняват на семействата си бедствените загуби, които са ги сполетели на пазара.

В добра форма ли сте, за да търгувате?

Най-добрият начин да установите дали сте в добра форма за търговия, е да имате дисциплина. Най-добрата защита за вас срещу неуспешни дни в търговията е вашата самодисциплина, която определя дали сте в добро физическо и психическо състояние.

Също така е важно да следвате стриктно дисциплината си, а не само да я имате като план. Вашата дисциплина може и да не ви предпази от големите негативни емоции в живота като развод или смърт, но ще ви даде силата да устоите на тези неприятности и да се върнете по-скоро към оптималната търговия.

Заключение

Понеже търгуването в дългосрочен план изисква винаги да бъдете във върхова форма, винаги ще има дни, когато ще разберете че не трябва да търгувате.

За разлика от много професии, при които можете просто да преминете през лошите дни, лош ден в търговията може да означава в най-добрия случай неочаквани загуби, а в най-лошия – край на кариерата. Можете много да усъвършенствате вашата търговия просто като се попитвате всяка сутрин дали трябва да търгувате. Ако отговорът е „не“, стойте настрана. Списък от въпроси, на които трябва да се отговори преди да се вземе решение. Ако прецените, че даден въпрос няма да бъде полезен и уместен за вас, просто го елиминирайте и добавете ваш, ако има нужда. Или изберете само един или два, които съответстват на вас и ги направете част от ежедневието си.

1. По скалата от 1 до 10, като 1 е най-отвратителното, а 10 е най-здравословното и енергично състояние, отговорете как се чувствам днес?:

а) Физически

б) Душевно

в) Емоционално

Всяка оценка под 6 може да бъде квалифицирана като неподходяща.

2. Има ли нещо в мислите ми, което ме е стресирало, ядосало, паникьосало, или ме кара да се чувствам виновен, до такава степен, че не мога да си го изкарам от акъла?

3. Дали току що не направих голяма печалба на пазара? Такава, че да ме изпрати на върха на щастието? Няма ли опасност от загуба, след прекалено силна положителна емоция?

4. Дали на понесох генерална загуба на пазара, която сериозно да ми навреди? ( Ако отговорът е „да“ попитайте себе си: Следвах ли правилата си? Какъв извод мога да си направя? )

5. Може би спечелих без да следвам моите правила? ( Ако е така, тогава или променете правилата си или приемете, че е било грешка и няма да повтаряте това поведение отново. )

6. Дали важно събитие не се случи в моя живот неотдавна – позитивно или негативно? ( Ако да, как то рефлектира върху моята енергия и емоции? Напуснете пазара ако вашето поведение е различно от нормалното. )

7. Не понесох ли серия от загуби? ( В този случай отделете време за преглед на вашия план за търговия и отчетете промените в пазара. )

8. Не се ли отклоних от рутинните ми действия днес? Това могат да бъдат неща като: пропуснали сте сутрешните упражнения, не сте се хранили нормално, прекалили сте с алкохола, недоспали сте и т.н. ( всичко това е знак да стоите настрана днес )

9. Мога ли да се концентрирам върху игра на шах ( или вашата любима игра за стратегия и концентрация ) и да победя опонент добър колкото мен? ( Ако не – то вие не сте готов да се борите с големите риби на пазара днес.)

10. Събудих ли се с чувството, че имам нужда от още сън? ( Ако имате нужда сутрин от добра закуска, упражнения и спокойствие, то ще излезете пълен с енергия и добро настроение. Трябва да си отговорите на въпроса, дали трябва да рискувате семейните пари като излезете от дома изтощен.)

11. Часът е 11:00 сутринта или 14:00 следобед. Бихте ли дали всичко да затворите очите си за минутка? ( Ако отговорът е „да“, то тогава не трябва да търгувате. Часовете между ранния обяд и 15:00 са определени като такива, когато тялото има нужда от почивка и ако не се чувствате добре физически или душевно, по-добре починете поне за малко. ) По време на деня ако се случи нещо, което да ви изпрати към негативната част на горепосочените въпроси, то трябва да се оттеглите от пазара, а не да чакате до края на деня.

Related Articles

0 Коментара

Няма коментари!

Няма коментари...защо не публикувате първия коментар?

Напишете коментар

Добавете коментар

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категории